"Bevares, har du funnet en gjenglemt kakeboks i boden?"
"Nei - de er nybakte."
"Nybakte julekaker? Men det er jo snart påske?"
Nei. Vi spiser ikke julekaker i mars.
Julekaker
Vi spiser småkaker, bevares, men stort sett bare importerte kaker fra Danmark. Pluss kjeks, massevis av kjeks. Alle som kjenner noen med barn i dugnadsalder får stadig tilbud om mormors sjokoladeflarn og andre årstidsnøytrale kakebokser.Men ikke prøv å få kjøpt en boks med pepperkaker, serinakaker eller fattigmann etter midten av februar. Da er salget over og best-før-datoen utgått. Ingen baker bordstabelbakkels eller peppernøtter i mai eller august. Julekaker er julekaker.
Men når ble de det? Når sluttet vi å nyte våre fineste smørbakte festkaker ved alle årets største anledninger? Når ble de omdefinert til sesongkaker, og når tok importkakene over arenaen? Og hvorfor?
Julemat
Helårsribbe (ikke juleribbe) |
Den ekte, opprinnelige julemattradisjonen var å servere det aller beste man kunne skaffe. I rike samfunn som Danmark og Sverige var det gjerne helstekt and og juleskinke. I fattige Norge var det de beste stykkene av tørrfisken, de feteste tørkede og saltede saueribbene, på det rikere østlandet ble det sideflesk og ribbe av gris. Folk sparte på godsakene og satte frem det fineste og rauseste de hadde. I dag ville det kanskje bety at vi spanderte på oss en and eller gås, noen vaktler eller duer, litt gåselever... noe vi ikke tar oss råd til sånn i hverdagen Isteden spiser vi det som dengang var den fineste fattigmannskosten, pakker det inn i glanset tradisjonspapir og kaller det julemat.
En underlig dreining fra tradisjonens innhold (å spise det aller beste) til tradisjonens form (å spise det som engang i tiden var det beste).
Fastelavensboller
"Har du hørt! I Sverige spiser de fastelavensboller langt inn i mars!"Ja tenke seg til. Svenskene har latt det gli helt ut, de spiser fastelavensboller helt fram til påske. Det gjør ikke vi. Fastelavensboller er kjempegodt, men vi spiser dem bare to dager i året, først på søndagen og så bollemandag dagen etter. Ikke prøv deg med kremboller de andre 363 dagene i året. Da må det være Berlinerboller eller romboller eller noe annet utenlands-klingende. Sånn gjør vi det her.
Det stopper ikke ved maten.
Bunad
Bilde fra Namdalsavisa |
Var det fest, gikk ma i det fineste man hadde, og det varierte både geografisk, etter inntekt og ikke minst - etter hva moten dikterte. Ingen av dagens "tradisjonelle" bunader var i bruk før 1900-tallet, og det er først etter andre verdenskrig at bunaden er blitt utbredt i befolkningen. Dette er altså en nesten splitter ny "tradisjon". Likevel har vi et oppkomme av regler rundt bunadsbruken - ikke røyke, ikke bruke bunad fra et annet distrikt, ikke blande sølv, stoff eller tilbehør fra ulike bunader, ikke bruke den annet enn til spesielle anledninger. Nesten helt nytt og egentlig veldig sært.
Hyttelivet
I det siste er Turistforeningen blitt skarpt kritisert for sine nye moderne hytter. Motstanderne hevder at hyttene er blitt for store, det er for mange folk der, for mye komfort og for moderne utseende. Størrelse og antall mennesker må være irrelevant, ingen kan kreve å ha 'sin egen' Turistforeningshytte. Men mange savner det gamle hyttelivet med utedo, bading i fjellvann, enkel mat og tynne madrasser.
Denne romantiseringen av gamle dagers kummerlige forhold er i seg selv blitt en solid norsk tradisjon. Byggingen av hyttegrender med bilvei, strøm, dusj, toalett, fjernsyn, internett, moderne kjøkken og fjernstyrt varme møter syrlige kommentarer fra mange som mener det er bedre (sunnere? hyggeligere? riktigere?) med de 'ekte' hyttene.
Selv om mange av de tradisjonelle hyttene innredes med nyinnkjøpte møbler, skal møblene helst være 'hyttemøbler' i furu og rødt/grønt stoff. Innendørs toalett er greit hvis det bare ikke er vannklosett, og solceller eller generator kan tolereres til kjøleskap og lys.
Igjen er det tradisjonens form, ikke innhold, som er i fokus. Da gamle dagers hytter ble bygget, ble de gjort så tilgjengelige, komfortable og hygieniske som man hadde mulighet til. Da er det underlig at man skal holde på datidens resultat, og ikke datidens intensjon om best mulige boforhold på fjellet og ved sjøen. Her er forresten en interessant masteroppgave om det moderne hyttelivet.
Adventslys, julelys og påskelys
Har du lilla stearinlys i stuen? Da er du enten veldig glad i katter, eller det er advent. Ok, jeg kan ikke innestå for katteeieres fargepreferenser, selv om Whiskas-produsentene mener det. Men vi bruker lilla lys i adventstiden, røde til jul og gule til påske. Disse lysfargene føres knapt av butikkene resten av året. Den lilla skyldes kirkens bruk av fiolett i forberedelsestiden før jul, noe som kanskje ikke alle er klar over. Fulgte man kirkeårets farger fullt ut, skulle både julen og påsken være hvite.Rødfargen hører ikke kirkejulen til, snarere tvert imot:
I kirken står rødt for martyriet og brukes i pinsen. Likevel er rødt blitt selve julefargen, så mye at 'julerødt' er en fargebeskrivelse. Kanskje fordi den symboliserer kjærlighet, eller kanskje på bakgrunn av Coca Cola-julenissen som ble tegnet og promotert fra 1931 og fremover - men uansett er røde lys ansett som julelys.
Den gule påskefargen er heller ingen kirkefarge og henger nok sammen med solen som kommer tilbake, egg og kyllinger. I gamle dager var dette en livsbejaende årstid som ga håp om nye avlinger, varme tider, og hønene begynte å legge egg igjen etter en lang vinter. Dessuten er mange av vårblomstene gule. Så denne tradisjonen går nok langt tilbake.
Poenget er likevel at vi knapt får tak i lilla, røde eller gule stearinlys i vanlige butikker utenom de tre periodene hvor dette er de 'riktige', tradisjonelle fargene. De heter adventslys, julelys og påskelys. Resten av året får vi værsågod nøye oss med de andre fargene.
Julelys eller utelys
Og så er vi tilbake til julen. Julelysdebatten! Mange mener det er vakkert og trivelig med utelys i hagene fra oktober til slutten av februar, men det skaper stor debatt. Hvert eneste år er det skriverier og snakk om folk som lar "julelysene" stå tent etter 6.januar, endog etter nyttår. "- Når jeg ser juletrelys ute nå blir jeg faktisk litt irritert. Det er en tid for alt. Selv om man synes julen er koselig, må den også være over." Sukk, sier jeg. Utelys er jo vakkert i mørketiden.Nuvel.
Hva er det jeg vil? Er jeg mot tradisjoner? Slett ikke, og jeg bærer min bunad med glede. Jeg skulle bare ønske vi var litt mer romslige og ikke så kategoriske. Jeg liker peppernøtter og bordstabelbakkels og ønsker å finne dem i butikkene i mai og august. Jeg synes det er nydelig med utelys hele vinteren, og det blir da ikke et 'utdatert juletre' selv om man henger dem på en gran eller sypress.Og ikke minst: At vi med stolthet kunne servere lutefisk, pinnekjøtt, serinakaker, kremboller og riskrem i restauranter og kafeer som god, norsk mat. Hele året. Hva serverer de 'norske' kafeene i dag? Hamburger, biffsnadder, pizza, tapas, cookies... fint det, men jeg savner den maten vi i en slags vanvare har omdefinert og reservert til høytidene.
Men mest av alt ønsker jeg at vi fokuserte mer på tradisjonenes innhold og mindre på formen. La oss lage det beste og fineste vi vet til middag på julaften, lyssette hager og balkonger med vakre lyslenker hele mørketiden, nyte hyttelivet med hverandre i den komforten vi selv finner riktig, og servere delfiakake til farfar på bursdagen hans selv om han er født i september.
Nostalgi var bedre før.
Og det er ikke sant at alt var mye bedre under krigen.
.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar