fredag 25. januar 2013

Kråke(u)ting


(Trykket i Stavanger Aftenblad mars 2010)

Mosvannsparken er overnattingssted for nærmere førti tusen kråker.  Ok, anslagene sier atten til femti tusen kråker... førti tusen er nært nok. Ved solnedgang flokker de til vannet fra spiseplassene i byen og over hele Jæren. Så sitter de i trærne om natten, beskyttet mot vær og rovfugler. Det kan høres trivelig ut, men er det ikke.

Kråker lager ikke små dueklatter eller hvite måkeslipp. De lager lort som en liten hund. Dette er lett å se for hvem som helst når vannet er islagt. Da ligger lortene på isen som fiskeslo på kaien til et tysk fiskelag i Lofoten.
 
Hvis én kråke slipper 10 gram avføring i parken, betyr førti tusen kråker at det etterlates 400 kilo avføring – hver eneste natt. Et mennesker etterlater ca 150 gram ved avtrede, så 400 kilo avføring tilsvarer at omtrent 2500 – to og et halvt tusen – mennesker smatt bakom buskene og gjorde sitt i parken. Hver dag. Det ville vi neppe ansett som "helt greit". Og kråkene slipper ikke 10 gram, de slipper betydelig mer.
Det står i avisen at kråkene ikke utgjør noe helseproblem. Men all denne avføringen slippes ned i en park hvor det går hunder, som blir med eierne hjem uten å skrubbes først. Den slippes over stien hvor små og store turgjengere traver, hvor barn samler på steiner og pinner, mister leker, plukker dem opp og tar dem med seg videre.
Kråkenes avføring inneholder svært mange mikroorganismer, herunder flere som kan smitte mennesker. Ett eksempel er campylobacter. Det skal ikke mange bakteriene til for å bli smittet, og campylobacteriose kan bli til alvorlig magesyke, med feber, svimmelhet, magesmerter og kraftig diaré.
 
 
Det skal også nevnes at det stinker av 400 kilo avføring som hver dag slippes langs stien, noe som i seg selv reduserer gleden ved å gå rundt vannet. Går man i kveldingen, når kråkene nettopp har landet, er det stor risiko for å få ødelagt klærne. Og mange finner det skremmende å skulle passere under titusener kraksende kråker i halvmørket.  I tillegg er det grunn til å frykte hva kråkene gjør med småfuglene i nærområdet. De minker.
Nå skal byen gjøre en innsats for at folk skal tilbringe mer tid i Mosvannsparken. Men det kan ikke være meningen at dette skal skje ved at turgjengerne går til trærne, snur og går tilbake igjen, heller enn å gå hele veien rundt. Kråkene er et betydelig problem i parken, og bestanden må reduseres.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar