Dagligvarekjedene må tilby mindre pakninger for å redusere
matsvinnet. Det er flott at flere nå reduserer prisen på mat som er i ferd med
å gå ut på dato, men det er ikke tilstrekkelig.
Omlag 40 % av norske
husholdninger består av kun én person. En standardpakke kjøttdeig veier 400
gram, som er for mye selv til to personer, men for lite til en større familie som
dermed må kjøpe en mye større porsjon. Så havner resten kanskje i fryseren,
hvor den lille klumpen ligger til den havner i søppelet under neste ryddeaksjon
tre år senere.
Det samme gjelder ferdigpakket fisk og allverdens varer fra lomper
til pølsepakker; også druer, gulrøtter og annet grønt kommer i ferdige, store
pakninger, og det er sjelden mulig å få kjøpt et halvt brød. Dermed ender mye
uspist mat i søppelet. Ifølge Matsvinn stammer over 60 % av matsvinnet fra
privathusholdninger, og det er anslått at hver av oss kaster over 42 kilo mat i
året – noe som tilsvarer hver åttende handlepose.
Bransjeavtalen
Matvarebransjen signerte i 2017 en bransjeavtale
med myndighetene om å redusere matsvinnet. Det gjøres en god innsats i mange
restauranter, kantiner, sentralkjøkken, sykehjem, skoler og barnehager, men bransjeavtalen
er foreløpig lite merkbar i butikkene. Ja, det finnes noen små brød og
ferdigmiddager for én person, og det er bra. Men pakningsstørrelsene generelt
er altfor lite tilpasset.
Man kan selvsagt forstå butikkjedene. Det lønner seg å selge
større pakker, ikke minst fordi så mye mat dermed blir kastet hjemme – husk,
hver åttende pose – og vi kjøper noe nytt isteden. Dagligvarekjedene kan
argumentere med at de har forsøkt mindre pakker uten suksess, men der er
prisforskjellen vesentlig. Det oppleves ubekvemt for oss forbrukere å kjøpe ett
stykke av noe for 30 kroner hvis vi får to stykker for 50 kroner. Dagligvarekjedene
står fritt til å redusere prisforskjellene mellom pakninger. Hvis de mener
alvor med å redusere matsvinnet, må de prise slik at varene koster om lag det
samme per stykk eller kilo uavhengig av pakningsstørrelsen.
Emballasje
Mindre pakninger kan bety mer emballasje, som ikke er særlig
miljøvennlig. Men det første vi bør gjøre på det området er å redusere antall
lag innpakning. Det er nesten aldri nødvendig å emballere en vare i flere lag plast
og kartong. Det brukes også unødig store halvtomme inn
pakninger på mange varer, hvilket betyr mer materiale, færre enheter i lasten og dermed flere trailere på veiene.
Vi har i realiteten bare tre store dagligvarekonsern i Norge. Hvis
disse tilbyr varierte pakningsstørrelser av langt flere produkter, hvor varene
har om lag samme kilopris som for større pakninger, vil matsvinnet kunne bli
kraftig redusert nesten av seg selv.
.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar