søndag 10. mai 2009

Smil, damer


Var på konsert med åtte personer på scenen, herav én kvinne. To av artistene smilte mye: Kvinnen og en av mennene. Effekten var underlig. Hun fremstod som søt, blid og likandes. Den smilende mannen var derimot litt skummel. Han så nesten litt gal ut, truende, en mann jeg ikke ville ønsket å møte på vei hjem etter konserten. Hva var det han tenkte på, der han stod med et lite smil spillende om munnvikene?
For menn smiler ikke uten grunn.
Bildene her er fra partienes nettsider, slik de velger å presentere partilederne. Ta en kikk på de offisielle bildene av regjeringen. Alle har åpenbart fått beskjed om å se positive ut på bildene. Men hvis vi ser på hvem som smiler bredt nok til at tennene er synlige, får vi dette resultatet:
Mannlige statsråder
Smil med tenner: 5
Lukket munn: 5

Kvinnelige statsråder
Smil med tenner: 8
Lukket munn: 1

Noen smiler, noen blir smilt til
Kvinner smiler ofte og mye. Det har vært gjort en del forskning rundt temaet, og resultatene er ensartet. Kvinner smiler mye mer enn menn, og de smiler bredere. Mens menn mottar flere smil enn kvinner gjør, fra begge kjønn.
Når kvinner stiller opp på bilder, smiler kvinner i lederposisjoner enda bredere enn kvinner flest. Det samme er ikke tilfelle for mannlige ledere. Forøvrig mottar ledere og dominante personer langt flere smil enn underordnede gjør.

Hva er et smil?
Smilet er sjelden et uttrykk for humor. Det er primært et sosialt signal som indikerer velvilje, undergivenhet, forståelse, aksept og/eller liking. Derigjennom er smilet en sosial reguleringsmekanisme som fungerer til å fordele ressurser, justere styrkeforhold, og belønne mennesker.
Så kan man da gjøre seg sine tanker om årsaken til at kvinner smiler så mye mer enn menn. Eller til at menn smiler så sjelden.
Jeg jobbet en periode bak en bardisk. Litt usikker på hva som var adferdsnormen der, kopierte jeg de andre bartenderne. De var alle menn. Jeg husker godt en kunde som lente seg på disken første kvelden og utbrøt høyt: "Du dama! hva er det du er så j.... sur for?"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar