tirsdag 31. januar 2012

Brann eller vold? Kolera eller pest?

Brannvesenet sier de frykter flere pizzabranner hvis kebab- og burger-stedene stenger tidligere om natten. Da skal visstnok fulle unge menn gå hjem, putte en grandis i stekeovnen og legge seg på sofaen. Mange nattmattilhengere jubler over argumentet.
Her kommer litt kjedelige men viktige fakta, en diskusjon, og et konstruktivt forslag (!).


Gi oss fakta
Det første spørsmålet som melder seg, er hvor mange pizzabranner man har hatt de siste årene. Dessverre grupperer statistikken all tørrkoking og overoppheting ved matlaging sammen. Dvs at steke-pannen som tar fyr når du står i telefonen eller åpner døren, og gryten som tørrkoker når eldre eller demente mennesker glemmer at de har satt på middagen, telles i samme gruppe som nattpizza. 


Brannstatistikk
Ifølge Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap ble det i Stavanger rapportert tre (3) komfyrbranner i 2010. I 2009 var det fem. Her skilles dessverre ikke mellom dagbranner og natt-branner. Men det blir utdypet litt lenger nede her.

  • De samme to årene ble det rapportert hhv fire og to branner pga røyking, og hhv én pluss én brann pga levende lys. Tilsammen like mange branner av disse to årsakene som totalt ved komfyren. Uten at noen skriker opp om å forby røyking eller stearinlys hjemme av den grunn. 
  • Bare 16% av boligbranner i Norge varsles mellom kl 02 og 06 om morgenen. Likevel skjer 37% av dødsbrannene i denne perioden. Og selv om de fleste som dør i brann er gamle og eldre mennesker, så er yngre menn med promille overrepresentert blant de som dør i brann sent på natten. Det skal vi selvsagt ta på alvor. Det betyr å sjekke hva som faktisk har foregått på forhånd.

Adferd 
Det andre spørsmålet vi burde stille, som vi slett ikke vet, er jo hva disse mennene har gjort tidligere på kvelden. Det er veldig lett å tenke seg at de har vandret hjem fra byen, fulle og sultne, og satt på litt mat.

Men det kan like gjerne tenkes at de har sittet hjemme hele kvelden, alene eller i selskap med andre, eller at de har vært på besøk eller en privatfest. 


Direktoratet har analysert boligbrannene mht hvilke befolkningsgrupper som figurerer høyt på denne statistikken. "Analysen viste at de siste 5 år har følgende 4 befolkningstyper vært overrepresentert mht. boligbrann (i prioritert rekkefølge):


  1. Unge, single, velutdannede, urbane, motebevisste, som leier i eldre bygårder i våre største byer. 
  2. Eldre, single med lav inntekt, som bor tett men ikke urbant i boliger (eldre blokk/rekkehus) fra før 1920.
  3. Veletablerte med barn og middels inntekt, som bor i byforsteder i ene- / tomannsbolig fra 1960-90, gjerne i rolige villastrøk.
  4. Eldre (55 +) med lav utdannelse og inntekt, i eneboliger på landet."

Direktoratet føyer til at "De to førstnevnte gruppene er også de som ikke har montert røykvarsler, og de tre førstnevnte er de gruppene der røykvarsler ikke fungerte ved brann."


I de fire mest utsatte gruppene er det ingen markert overvekt av kebab-om-natta-publikummet. De fleste er hjemme i utgangspunktet: Hvis 5.000 voksne mennesker er i Stavanger sentrum en kveld, er byens øvrige 75.000 voksne hjemme hos seg selv eller andre. 


Vold 
Her er et bilde av anmeldt voldskriminalitet pr bydel i årene 1995-2007. Eiganes/Våland og Storhaug, altså sentrumsbydelene, er kraftig (!) overrepresentert. 


Det foregår mye vold på byen i helgene. Det er et faktum. Dessverre er det svært mange av utelivsaktørene - både på tilbyder- og brukersiden - som mener at dette utelukkende er en sak for politiet. De er ikke redde selv, og ser åpenbart ikke noe særlig problem i at mange andre blir skremt og skadet, tildels svært alvorlig, helt uten rimelig grunn eller skyld. Selv om dette også påfører fellesskapet en mengde unødige oppgaver og kostnader - i tillegg til belastningen for de det går ut over. 


Til poenget
Vi er redde for brann. Vi er ekstra redde for at naboen skal komme sent hjem og starte en pizza i ovnen, fordi vi så levende kan forestille oss det verste som kunne skjedd. Og vi har ikke kontroll over dette. 


Vi er ikke like redde for voldskriminalitet, fordi vi opplever å kunne begrense risikoen: Hvis vi bare holder oss hjemme, er det ikke vi som blir slått ned. Likeledes hvis vi går i flokk, går tidlig hjem og ellers oppfører oss skikkelig. Slik tenker de fleste av oss. Dermed oppleves pizzabranner som skumlere enn kebab- og drosjekø-vold, selv om det siste rammer så uendelig mange flere av byens innbyggere. 


Jeg lar meg friste til å si: 
Du skal ikke tåle så inderlig vel - 
den risiko som ikke rammer deg selv!


For tiden piskes politi og "myndigheter" fordi det stadig er bråk, vold, forsøpling og elendighet på byen nattestid. Mange insisterer på å ha uendelige åpningstider, fri flyt av alkohol og nattmat, som i utgangspunktet fører til uro - og så vil de kompensere med at politiet og et batteri med kø-vakter og frivillige skal håndtere konsekvensene. 


Isteden kan vi gjøre noe med årsakene. Tidligere og graderte stengetider, burger/pølse/kebab stengt ved midnatt, og hyppige, rimelige nattbusser så folk kommer seg hjem. Fyll + kebabkø = bråk. Vet vi at det ikke er nattmat å få tak i, og buss/taxi er lett tilgjengelig, går vi hjem. Og der er brannfaren hos naboen slett ikke så overhengende som vi intuitivt frykter.


- og tilslutt et konstruktivt forslag:
Kanskje kan nattbussen selge sandwiches? En pose med god, sterk, salt brødmat, som folk kan kjøpe idet de stiger ut av bussen, før de går det siste stykket hjem. Så slipper de å lage seg mat hjemme!


/Risikoen for at naboen gjør lager seg en pizza, etter å ha sett film på hjemmeTV'n eller vært på besøk hos en kompis, er det mindre å gjøre med. Men så er det heldigvis ikke så mange slike branner, heller.)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar