søndag 23. oktober 2011

Sentrum bare for lørdager (juli 2011)

(Stavanger Aftenblad juli 2011)

Åpningstid sentrum = Lørdag?Med all respekt til de av mine partikolleger som mener noe annet: Bilfritt sentrum vil ikke fungere.


Jeg er tilhenger av ringbuss i sentrum. Det vil gjøre det lettere å komme fra butikk til butikk, og enklere å kjøpe tunge ting som må fraktes hjem i bil. Men den løser ikke det grunnleggende problemet som heter Et Ærend.


Når vi er på ferie, er det herlig å tasse rundt i gågater, kikke i butikker og kose seg med litt mat og drikke. Lørdager er en slags miniferie, da kan vi gjøre det samme hjemme. Men hverdagene er annerledes. Da trenger man kanskje én eller to ting utenom dagligvarebutikken: En pose gjestekaffe, ny lader til mobiltelefonen, noe på apoteket, en pakke skruer, litt mineralpudder, eller kanskje en lasagneform, litt hentemiddag. Og det haster, for vi skal jo rekke så mye annet samme dag. Jobben, for eksempel… eller hente barna i barnehagen, kjøpe matvarer, ta en tur på trening. Da må vi som regel bruke bilen. Skal vi da parkere på Jernbanelokket, vente åtte minutter på ringbussen som nettopp gikk, busse rundt kaien, løpe opp i gatene, handle, og så hele opplegget igjen på returen? I regnvær? Slik er ikke virkeligheten. Da blir det dessverre enklere å stoppe innom Hillevåg, Madla eller (huffamei) Kvadrat.


Vi ser det svært tydelig i Stavanger sentrum i dag. Gågatene er flotte, de, men de inneholder nesten utelukkende butikker av noen få kategorier: Klær, sko, smykker og gaver. Alt dette er ting som vi gjerne bruker litt tid på å handle, altså lørdagsvarer.


I randsonen til gågatene, derimot, hvor du kan parkere bilen, finner du de andre butikkene: Apotek, jernvare, pol, parfymeri, kjøkkenvarer, take-away. Disse butikkene besøker vi ofte i full fart, for å handle noe vi faktisk trenger, og det straks. Da må vi sette bilen like i nærheten. 15-minutters parkering er tilstrekkelig, da kan vi rekke to ærend samtidig, uten å komme for sent til neste post på programmet. Og så er plassen ledig til neste kunde.


Det som derimot er et problem for byen, er arbeidsparkeringen. Stavanger sentrum er et mareritt for bilister når arbeidsdagen begynner og slutter. Hvis de som arbeider i sentrum parkerte litt lenger ute, og hadde en god, forutsigbar, gratis matebuss til arbeidsplassene, eventuelt en matebuss som arbeidsgiverne eller sentrumsbutikkene var med og sponset, ville de også komme seg raskere til og fra jobb. Færre biler, nesten ingen kø. Og det ville bli frigjort et stort antall veldig sentrale parkeringsplasser som kunne brukes til korttids-kundeparkering.


Vi må finne frem til løsninger som gjør det mulig å fikse kvikke ærend i sentrum hele uken, ikke bare bedrive koseshopping på lørdager.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar