søndag 23. oktober 2011

Skolebudsjett (mai 2011)

(Stavanger Aftenblad mai 2011)

Money for freeEr Stavangers store partier i ferd med å legge ned skolen? Det kan nærmest høres slik ut på opposisjonen. Finfin sak å lage bråk om, siden svært mange velgere er opptatt av skolekvaliteten. Da får det heller være så som så med sannhetsgehalten i påstandene.


Her kommer noen litt kjedelige, men viktige fakta.


Den rødgrønne regjeringen har i 2011 tatt fra Stavanger 146 millioner kroner. Det har skjedd ved at vi får beholde 74 millioner mindre av skattekronene som skapes her, og ved at barnehagetilskuddet er redusert med 72 millioner kroner. Dette må byens politikerne forholde seg til. Mindre penger inn betyr mindre penger å fordele. Mye mindre.


Av de store, helt nødvendige kuttene er 12,6 millioner tatt fra skolene. Det totale skolebudsjettet i Stavanger er på omtrent 1,1 milliard kroner, altså over tusen millioner kroner. Den innsparingen som er fremlagt utgjør mindre enn en prosent av skole budsjettet.


Rådmannen foreslo for øvrig å kutte hele 19,5 millioner fra skolen, men flertallet klarte å finne økonomisk dekning til å redusere kuttene med 6,9 millioner. De har altså kuttet et absolutt minimum fra skolene.


FrP påstår at de vil være rausere med skolen. Det er ikke sant. FrP ville bare finne 5 millioner ekstra, der hvor flertallspartiene fant 6,9 millioner ekstra til skolen. FrP har også foreslått å øke SFO-betalingen med 22 kroner mer enn det rådmannen foreslo. Det roper de ikke høyt om.


Hvis man leser programmet til Stavangers hovedparti, Høyre, vil man se at skole og helse er to av de aller viktigste sakene for partiet. De siste periodene har Stavanger brukt nærmere to milliarder kroner på å rehabilitere og ruste opp skolene. Alle kan se at man med fordel kunne brukt mye mer. Alle kan også se at det er mye annet man kunne brukt mer penger på i skoleverket. Men når den rødgrønne regjeringen skjærer så kraftig ned på pengene til kommunen, er det ikke mer penger å bruke, verken på skole eller andre saker.


Overskriften er hentet fra en parole i et 1.mai-tog. Det viser en optimistisk, men sørgelig urealistisk forhåpning. Når staten kutter inntektene til kommunen, må kommunen kutte forbruket. Denne gangen kom skolen bedre ut av det enn man kunne fryktet, og det er fordi Høyre med flere står fjellstøtt på at skolen skal prioriteres.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar